SVĚT DŘEZŮ

Materiály, čištění a udržování

Každý dřez potřebuje péči. Při pravidelném udržování nedá čištění tolik práce a dřez Vám bude bez problémů sloužit dlouhá léta. Nenechávejte na dřezu zaschnout vodu, zejména pokud obsahuje zbytky nečistoty nebo při větším obsahu vodního kamene. Odstranění vzniklých skvrn je potom pracnější.

Nerez

Materiál je nerezová ocel 18/10 (18% chromu, 10%niklu). Ta se používá také k výrobě nerez příborů, nádobí a dalšího kuchyňského náčiní. Nevěřte nikomu, kdo Vám tvrdí, že se nerez dřez nepoškrábe. Při kontaktu dvou předmětů ze stejného materiálu dochází zákonitě ke vzájemnému mechanickému působení a tím ke vzniku drobných škrábanců, které jsou na hladké ploše nového dřezu velmi nápadné. Po několika týdnech pravidelného používání a čištění získá dřez stejnorodý vzhled a svůj hedvábně matný lesk si ponechá dlouhá léta.
Pozor! Ve skříňce pod dřezem nesmí být umístěn systém filtrace vody, který je založen na bázi chlóru.
Čištění je nenáročné, pokud je prováděno pravidelně: Vždy po skončení práce u dřezu jej opláchněte a otřete dosucha. U nového dřezu denně, později asi jednou týdně nebo v případě potřeby dřez vyčistěte přípravkem NEREZ-FIX. Případné skvrny nebo škrábance lze rozleštit specielní hubkou na nerez a leštící pastou, která je k dostání v drogeriích. V extrémních případech lze použít ocelovou vatu, ale pouze z nerezové oceli. Nepoužívejte čisticí prostředky obsahující chlór.

Umělý kámen

Umělý kámen – téměř 80% drceného křemene spojeného akrylátovou pryskyřicí. Výsledkem je materiál vysoké tvrdosti, odolný proti poškrábání, proti všem v domácnosti používaným chemikáliím, proti teplotám do 240°C.
Čištění je opět snadné – po skončení práce u dřezu jej důkladně opláchnout a otřít dosucha. Pro důkladnější čištění lze použít čisticí prostředky běžně dostupné na trhu včetně lehce abrasivních. Důležité je nedopustit usazování vodního kamene. V jeho vrstvičce, která je porézní (tedy nikoli v materiálu samotného dřezu), se zachytávají částečky nečistoty a přírodních barviv, např. z kávy, čaje, ovoce apod. a tvoří nežádoucí skvrny. Na vodní kámen existují speciální čisticí prostředky, lze použít i běžný ocet.
Pozor! Do dřezů z umělého kamene nepoužívejte gumové podložky na dno; změkčovadla, která guma obsahuje, by mohla poškodit povrch dřezu.
Ve skříňce pod dřezem neskladujte průmyslové chemikálie, např. ředidla.
Někteří výrobci používají při výrobě zvláštní přísadu ve směsi suroviny, která způsobuje na povrchu voduodpudivý efekt, takže voda neulpívá na dřezu v ploše, ale shlukuje se ve větší kapky a rychleji odtéká. Tím se snižuje usazování nečistot a čištění je snadnější.

Keramika

Keramika je skutečně vypalovaný materiál opatřený speciální glazurou, která je velmi tvrdá a odolná proti otěru i nárazům. Přesto se k ní chovejte ohleduplně, neposunujte po povrchu dřezu předměty s ostrými hranami, nepoužívejte nože s keramickým břitem. Pád těžkého předmětu z větší výšky může ve výjimečném případě dřez poškodit.
Čištění je jednoduché –dřez opláchnout vlažnou vodou, případně s trochou saponátu a otřít dosucha. Pro důkladnější čištění lze použít NEREZ-FIX nebo některý z prostředků na sklokeramické varné desky. Nepoužívat abrasivní prostředky!
Ulpívání nečistot podstatně snižuje povrchová speciální úprava. Voda se sráží ve větší kapky a rychleji odtéká. Čištění je potom snadnější.

Baterie

Čištění provádějte měkkou houbičkou nebo hadříkem mírně navlhčeným, případně s několika kapkami saponátu. Nepoužívejte žádné agresivní ani abrasivní čisticí prostředky.
Nejlepším udržováním je prevence: po každém použití baterii otřete dosucha, aby zasychající kapky vody nezačaly vytvářet nežádoucí skvrny.

10 tipů pro nákup správného dřezu podle fy. Blanco

1. Pokud to velikost kuchyně dovolí, měli byste si dopřát dřez alespoň na 60cm skříňku. Ale ani v menší kuchyni se nemusíte vzdát komfortu. Je možné vše – umístění do rohu, nebo např. zabudování do roviny s deskou.

2. Neradi saháte do špinavé vody po umytí nádobí? Dřez může být vybaven excentrickým ovládáním, jímž vypustíte vodu otočením knoflíku.

3. Ke kvalitnímu dřezu patří i praktická baterie. Ideální je baterie s výsuvnou sprchou, která dosáhne do všech koutů dřezu a usnadňuje např. plnění objemných nádob.

4. Když je ve dřezu umyté nádobí, přijde vhod druhá výlevka. Tu má mnoho modelů, někdy ve formě malé vaničky,doplněné odkapní miskou.

5. Pokud často zpracováváte čerstvou zeleninu, měl by tomu být přizpůsoben i dřez. Výhodná je krájecí deska tvarem odpovídající dřezu.

6. Při volbě velikosti dřezu myslete na to, jak velké kusy nádobí v něm budete mýt. Pro časté mytí pečících plechů je úhlopříčka důležitější než tvar dřezu, pro mytí WOK-pánve nutno myslet na průměr ve všech směrech. Možno uvažovat i o modelech, které mají zvýšený okraj kolem odkapní plochy, kterou je pak možno využít k mytí.

7. Dřezy lze kombinovat s několika variantami systému třídění odpadu.

8. Dřez lze umístit i pod okno, pokud je vybaven vhodnou baterií. V nabídce jsou baterie, které se zasouvají dolů nebo se povytáhnou a odloží na dřez.

9. Kdo šetří každý pohyb, může začít systémem BLANCO SELECT-BOX. Po odklopení víčka padají odpadky šachtou rovnou do koše.

10. Materiál: nerez je klasický a nadčasový, umělý kámen je materiál současnosti a budoucnosti – tvrdost mu dodává 80% drceného křemene, tepelná odolnost je 230°C, je odolný proti všem látkám běžně používaným v kuchyni, barevně stálý. Keramika je nový trend v nabídce kuchyňských dřezů.