SVĚT ERGONOMETRIE A TYPOLOGIE V KUCHYNI

Pokud chceme sestavit novou kuchyňskou linku, je třeba si odpovědět na několik otázek.

Na jaký účel budeme kuchyni používat – jak chcete v kuchyni žít? I když se zdá, že odpověď je jasná – na vaření,  ne vždy tomu tak je. Kuchyň je často i pracovnou a místem setkávání s přáteli. Pokud je kuchyň navíc spojená s jídelnou, je to místo her dětí.
Jak často chodíte nakupovat? Vaříte z polotovaru, nebo vždy z čerstvých potravin? Kolik místa na přípravu jídel potřebujete? Budete v kuchyni vařit pravidelně, nebo jen snídat?
Kdo bude kuchyni užívat – pravák nebo levák?
Bude v kuchyni jídelní kout, nebo plánujete jídelnu?
Jaká je  půdorysná velikost místnosti – kuchyně. To bude mít zásadní vliv na uspořádání spotřebičů, skříněk, dřezu, varné desky a podobně. Také je třeba důkladně zaměřit osazení oken a dveří.

Rozdělení kuchyně na zóny,

aneb popis uspořádání kuchyně v návaznosti na postup práce přípravy potravin.

Jedná se zejména o tyto základní zóny.

  1. velký úložný prostor – potravinová skříň a lednice
  2. odkládací prostor – min délka pracovní desky 60 cm
  3. mycí centrum – dřez s baterií, odkapávač, myčka, drtič, třídění odpadů, …
  4. hlavní pracovní prostor – min. délka pracovní desky 120 cm
  5. varné centrum – varná deska s digestoří, trouba, mikrovlná trouba, …
  6. pracovní prostor pro přípravu pokrmů – min délka pracovní desky 60 – 80 cm

Jednotlivé zóny sestavíme v ideálních podmínkách tak, že :

–          přineseme potraviny z obchodu a odložíme na pracovní plochu u potravinové skříně
–          uložíme potraviny do potravinové skříně a lednice, popř. omyjeme hned vedle ve dřezu
–          před vařením vyndáme potraviny na pracovní plochu mezi úložný prostor a mycí centrum
–          z druhé strany mycího centra, tj. mezi dřezem a varnou deskou, by měla být hlavní pracovní plocha min. 120 cm dlouhá
–          na ni navazuje varné centrum
–          na závěr potřebujeme pracovní plochu na přípravu pokrmů na talíř a expedici

Pro praváka skládáme komponenty zprava – pro leváka skládáme komponenty zleva.

Pracovní plochy (dřez, vařič, lednice) by měly být od sebe vždy cca 1 až 2 metry a pokud jsou do trojúhelníku (U a L tvaru kuchyně), tak by měl součet stran být do 6-ti metrů. Optimální vzdálenost je 90 až 120  cm.

Ergonometrie v kuchyni

Půdorysné řešení kuchyňské linky

Optimální délka kuchyňské linky je 3 až 3,6 metrů s volným prostorem před kuchyňskou linkou k protější stěně minimálně 1,1 metrů. To pro případ umístění linky ve tvaru písmene I. Hloubka pracovní desky je 0,6 metry. Z tohoto vyplývá, že minimální půdorysný rozměr místnosti pro kuchyňskou linku „I“ je 1,7 x 3 m.
V případě místnosti, kde se vyskytuje na dvou podélných stranách kuchyňská linka ve tvaru „2 x I“ je minimální šíře místnosti 2,4 metry ( minimální půdorysný rozměr místnosti tedy – 2,4 x 3 m ).
Nejvýhodnější půdorysné řešení kuchyňské linky je rohové ve tvaru písmen „L“ a „U“ . Při tomto rozmístění nachodí hospodyně nejméně kroků.

Výška pracovní plochy

Optimální výška pracovní desky kuchyňské linky je 85 až 90 cm od úrovně podlahy kuchyně. Pokud je vaše postava výšky do 1,5 m, měla by být výška pracovní desky 80 cm nad podlahou a pokud je vaše postava vyšší než 1,7 m, pak ve výšce 95 cm. Vodítkem může být, že základní pracovní plocha by měla být o 10 až 15 cm nižší než ohnutá paže do pravého úhlu kuchařky.
Plocha desky s dřezem by měla být o 5 až 10 cm výše, než je úroveň plochy základní pracovní desky. Dřez musí být umístěn alespoň 5 cm od hrany pracovní desky.
Plocha varné desky by však oproti dřezu měla být níže. Tedy o 10 cm pod úrovní základní pracovní desky kuchyňské linky. Přechod výšek pracovní desky u varné desky by měl být proveden tak, aby teplo z vaření „neopalovalo“ stěny a horní hranu vyšší úrovně pracovní desky.
Nejčastěji používáme hloubku pracovní desky 60 cm, ale v poslední době, pokud to umožňuje prostor, je možné použít i hlubší ( 80 – 90 cm ) včetně spodních skříněk, čímž zvětšíme i úložný prostor.

Umístění digestoře nad varnou deskou

Umístění digestoře nad pracovní plochou sklokeramické desky musí být minimálně 65 cm a nad pracovní plochou plynové desky minimálně 75 cm.
Co se týče šířky digestoře, doporučujeme, pokud to koncepce kuchyně dovoluje, volit š.90 cm, aby byl zaručen přesah přes varnou desku a případné umístění varné konvice, či fritézy vedle sporáku. Oceníte to při fritování vašich oblíbených pokrmů.

Skladovací skřínky

Při plánování umístění jednotlivých skříněk bereme v úvahu jejich výškové umístění. Pohodlná výška pro ukládání nádobí a potravin do skříněk je od 65 do 180 cm nad podlahou. Ostatní výškové zóny řadíme do nepohodlných.
Horní zavěšené skříňky mají být umístěny minimálně 50 cm nad základní pracovní deskou.
Sokl skříněk by měl být „utopen“ za hranu dvířek alespoň 10 cm z důvodu podkopávání chodidel pod skříňky.
Minimální rozměry pro potravinovou skříň by měly být 120 x 60 cm.
Různé výsuvné a zásuvné systémy jsou v současné době hitem, který z kuchyní téměř vytlačil klasické skříně. Moderní plnovýsuvné šuplíky nabízejí především snadnější přístup k potravinám či nádobí.

Bar v kuchyni

Šířka barového pultu v optimální velikosti by měla být mezi 30 až 50 cm a ve výšce cca 120 cm nad podlahou. Vnější hrana pultu by měla být předsazena 25 cm před stěnu spodní skřínky, na které je pult umístěn.
Výška barové stoličky je standardně 75 cm, přičemž opěry pro nohy jsou cca 30 cm nad podlahou. Pokud se jedná o půdorysnou polohu stoliček, jejich umístění by mělo být 35 cm od hrany pultu a 55 cm od sebe.

Jídelní stůl

Výška standardního jídelního stolu je 75 cm od podlahy.

Stravování z jedné strany

Při stravování z jedné strany potřebujeme na jedno sezení cca 60 až 75 cm podél stolu a hloubku pro jedno stolování minimálně 40 cm. Avšak optimální hloubka stolu je 60 cm, protože mezi stěnou a plochou pro stolování by měl být ještě servírovací pruh o šíři 20 cm.
Prostor pro židli k sezení musí být minimálně 75 cm od hrany stolu k hraně opěradla židle s tím, že za hranou opěradla je nutno ještě dalších 55 cm místa k odsunutí židle od stolu. Výška sezení nad plochou podlahy musí být 45 cm. 

Stravování z obou stran

Pro stravování z obou stran stolu je optimální šířka na jedno sezení cca 45 až 60 cm podél hrany stolu. Optimální hloubka jídelního pásu je od 30 cm, takže minimální šířka celého stolu, včetně servírovacího pruhu je od 75 do 100 cm. Pro sezení čtyř osob je optimální velikost stolu 100 x 140 cm a pro šest lidí 100 x 210 cm.
Šířka servírovacího pruhu uprostřed stolu je od 15 do 20 cm.
Prostor pro židli k sezení musí být minimálně 75 cm od hrany stolu k hraně opěradla židle s tím, že za hranou opěradla je nutno ještě dalších 55 cm místa k odsunutí židle od stolu. Z toho vyplývá celkový rozměr pro jídelní set pro 4 osoby – 360 x 270 cm  ( 130 cm na pátou osobu nebo prostor na obsluhu a projítí )