SVĚT ÚLOŽNÝCH PROSTORŮ V MODERNÍ KUCHYNI

Kuchyně bývá centrem rodinného života. Hlavně dnes, kdy ji propojujeme s obývacím pokojem. Snažíme se, aby byla praktická a abychom se v ní i dobře cítili. Alfou a omegou kuchyně jsou dobře vyřešené úložné prostory.

V kuchyni se neobejdeme bez nejrůznějších typů zásuvek, ať už se pohybují v kolejničkách, kdy lze vysunout celý blok, nebo vysouváme jednotlivé zásuvky samostatně. Praktické jsou zásuvky vybavené speciálními mřížkami, které zabraňují samovolnému posouvání potravin. Pro bezpečnější skladování potravin si pořídíme speciální hermeticky uzavíratelné dózy, ve kterých potraviny vydrží déle.

Úložné prostory by měly být hlavně přehledné, proto jsou jednoznačně oblíbené široké zásuvky vybavené úložným systémem. Nádobí se v nich neposouvá a nehrozí, že se rozbije. Výsuvné systémy jsou zhotoveny z kvalitních materiálů – kovu, plastu, dřeva i skla.

Každá kuchyň by měla mít minimálně dvě zásuvky na drobné kuchyňské náčiní. Jednu na příbory, druhou na vařečky, nože a podobně. Tyto nejčastěji používané zásuvky je vhodné umístit přímo pod pracovní desku, aby nebylo nutné se k nim shýbat. Do šuplíků nebo pojezdů je možné umístit i další kuchyňské vybavení – je to velmi praktické.

Zvláštním druhem zásuvek jsou soklové zásuvky. Jedná se o velmi šikovný způsob využití tohoto prostoru. Nejvíce se samozřejmě uplatní v malých kuchyních.

Optimální vybavení

Při pořizování nové kuchyně musíme znát její rozměr a podle něj vybírat nábytek a spotřebiče. Představu si uděláme i o tom, co všechno potřebujeme v kuchyni skladovat, abychom se neobklopili zbytečně skřínkami na úkor volného prostoru a naopak.

Různé výsuvné a zásuvné systémy jsou v současné době hitem, který z kuchyní téměř vytlačil klasické skříně. Moderní plnovýsuvné zásuvky nabízejí především snadnější přístup k potravinám či nádobí.

Je nutné promyslet výběr i počet horních skříněk, vysouvacích kontejnerů, pohodlných ale dražších plnovýsuvů. Spoustu potravin lze však skladovat v jednoduchých a levnějších policích.

Při výběru si musíme udělat jasno v množství – kolik máme základního nádobí, kolik sad talířů, počet hrnců, příborů a náčiní. Orientačně započítáme i předměty, které budou průběžně přibývat.
Ideální úložný prostor jedné kuchyně je podle odborníků třicet úložných jednotek, přičemž úložná jednotka je např. jedna police nebo zásuvka.

O tom, že každá domácnost má jiné nároky na ukládání věcí, není sporu. Zatímco někdo se obklopuje více potravinami, jiný má zase o něco více malých kuchyňských spotřebičů. Proto je dobré počítat i v úložných prostorech s malou rezervou.

Drátěný program v kuchyni nám v mnohém zjednoduší celkovou přehlednost .

Odpadky

Kromě kuchyňského náčiní, potřeb k vaření a stolního nádobí je potřeba myslet také na prostor k uložení odpadků. V dnešní době většina domácností odpad třídí a to má větší nároky na prostor i uspořádání. Vhodné jsou specializované oddělené nádoby umístěné v jedné z dolních skříněk, jejichž víka se všechna současně odklopí při otevření skříňky.

Ostrůvky

Velmi moderní, zejména v poslední době, jsou varná centra umístěná na izolovaném ostrůvku. Toto uspořádání je vhodné zejména v kuchyních, kde je dostatek prostoru. Někdy mají varná centra sníženou výšku, jindy jsou doplněna o pultík a několik barových stoliček, kde může posedět návštěva, než hostitel dokončí přípravu jídla.

Při plánování ostrůvku pečlivě uvažte, zda je v kuchyni pro něj dost místa. Nezapomeňte také na potřebné přívody – elektřiny, plynu, vody a odpadu. Provoz ostrůvku může velmi usnadnit obousměrná zásuvka. Nebude nutné pokaždé obíhat ostrůvek. Ostrůvek musí být dostatečně stabilní, někdy je nezbytné ukotvení do podlahy.

Skladování pečiva

Neexistuje žádné jednoznačné pravidlo, jak a kde pečivo skladovat. Nicméně abychom ho udrželi čerstvé, mělo by být umístěno v suchém prostoru, kam nemá přístup příliš vzduchu.
Ještě teplé pečivo není dobré ukládat do prostor, kam nemá přístup vzduch – je lepší ho nejprve nechat zchladnout. Uvolňující se pára se totiž přemění ve vlhkost, která usnadňuje růst plísně.

Skladování na lince
Nechat chléb v sáčku tak, jak byl přinesen z obchodu, na lince nebo na stole bývá obvyklým řešením. Kuchyně však kvůli tomu může působit neuklizeně a skladování více věcí na jedné ploše může způsobit, že je linka přeplněná. Což nevytváří právě inspirující prostředí pro vaření a pečení.
Když je pro vás skladování pečiva na lince jedinou možností, vyberte si alespoň její méně frekventovanou část a pořiďte si praktický chlebník, díky kterému bude kuchyň působit uklizeně.

Skladování v uzavřené skříni
Skladování pečiva v uzavřené skříni nebo prosklené „almárce“ je vhodným způsobem, obzvlášť zvolíte-li místo, kde bude chléb a rohlíky po ruce při přípravě snídaně. Nevýhodou nicméně může být, že se tak obíráte o místo, kde by mohly být uskladněno skleněné, porcelánové i jiné nádobí. U prosklených skříněk zase výsledek nevypadá příliš esteticky a může vzbuzovat dojem nepořádku. Při pravidelném úklidu, kontrole obsahu skříňky a dostatku místa na nádobí však lze tuto variantu doporučit.

Skladování v zá­suvce
Řada kuchyňských linek v dnešní době disponuje hlubokou zásuvkou s vnitřní plastovou vložkou, která umožňuje snadné čištění. Tento typ šuplíku má speciální těsnění, které v zavřeném stavu nepropouští k pečivu téměř žádný vzduch a chrání je tak před oschnutím.
Tento typ skladování je jeden z nejvhodnějších, a pokud plánujete rekonstrukci nebo stavbu nové kuchyně, určitě zásuvku na pečivo zahrňte do plánů. Pokud nemáte změny v plánu, využijte jeden ze šuplíků, které máte již k dispozici, a pro lepší údržbu čistoty kupte plastovou krabičku, která bude vyhovovat rozměry zásuvce a z níž budete moci vysypávat drobky. Rizikem je, že zapomenete na obsah zadní části zásuvky a pečivo zplesniví nebo je napadne hmyz. Proto je důležité obsah pravidelně kontrolovat.

Skladování v chleb­níku
Chlebníky nejsou v našich kuchyních žádnou novinkou, přesto nebo možná právě proto se jedná o velmi oblíbený doplněk. Z hlediska skladování pečiva lze tento způsob jedině doporučit. Pečivo je chráněné před vlhkem i vzduchem, snadno dostupné, a navíc dokáže při správné volbě designu vhodně doplnit interiér. Na výběr je dnes celá řada modelů, ať už závěsných nebo volně stojících, dřevěných či kovových, s různými způsoby otevírání a v mnoha velikostech.